Zapiekanka ziemniaczana z kaszanką

Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Przestudź je. Pokrój w plastry kaszankę bez osłonki i kartofle, a obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce. W płaskim naczyniu żaroodpornym posmaruj dno masłem, a następnie warstwami układaj ziemniaki, kaszankę i jabłka. W misce roztrzep śmietanę, musztardę, jajko i mąkę, dodaj przyprawy i tą mieszaniną zalej stałe składniki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około pół godziny.

Tagi: , , , , , ,

Składniki

  • 5-6 ziemniaków
  • 3/4 kg kaszanki
  • 3 kwaśne jabłka
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 jajko
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki musztardy
Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut