Zupa gołąbkowa - Przepisy kulinarne na święta - Zupa gołąbkowa przepis, gołąbki, gołąbki inaczej, kapusta włoska, zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso i je podsmażamy. Kapustę kroimy w większą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w półplasterki. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach i zagotowujemy. Wówczas dodajemy mięso i kapustę. Całość gotujemy około 20-25 minut. Po 5-10 minutach dodajemy surowy ryż (w zależności od czasu gotowania podanego na opakowaniu). Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość zagęszczamy mąką rozrobioną w 1-2 łyżkach wywaru z zupy. Do zupy można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.

Tagi: , , , ,

Składniki

  • 1/2 główki dużej kapusty włoskiej,
  • 1 cebula,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 100g ryżu,
  • 1 marchewka,
  • 1 por,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 3l wody,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Serves 4
Czas przygotowywania: 1godzina