Zupa gulaszowa

Wołowinę pokroić na niewielkie kawałki, cebule posiekać, a marchew, korzeń pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę
osobno obrać pomidor, a następnie pokroić go w drobną kostkę wraz z papryką czerwoną, a czosnek drobno posiekać w garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić smalec i podsmażyć na nim przez 10 min. cebulę, marchew, pietruszkę, seler oraz wołowinę. Po tym czasie dodać paprykę czerwoną i ostrą w proszku oraz kminek. Na tym etapie nie dodawać wody – przyprawy maja się rozpuścić w smalcu. Po chwili lub gdy mięso będzie już dobrze obsmażone, dodać paprykę czerwoną, pomidor i czosnek, a następnie zalać całość 1,4 l wody i dodać liście laurowe. Gotować minimum przez 1 godzinę, ziemniaki obrać i pokroić w średnia kostkę, po godzinie (mięso powinno być już prawie miękkie, jeśli nie jest to gotować jeszcze chwilę dłużej), dodać ziemniaki, sól, pieprz i gotować jeszcze 30 min.

Tagi: , , , , , ,

Składniki

  • 40 dag wołowiny gulaszowej
  • 40 dag łopatki
  • 10 dag boczku
  • 4 szkl. bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • słodka papryka w proszku
  • chilli w proszku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • masło
  • kwaśna śmietana
Serves 4
Czas przygotowywania: 2 godziny