Zupa gulaszowa

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie papryką słodką, ostrą i kminkiem. Odstawić na co najmniej dwie godziny. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na oleju. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso zalać bulionem (około 1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dusić powoli pod przykryciem. Papryki podpiec w piekarniku przez 15 minut, obrać ze skóry i pokrojoną dodać do zupy. Doprawić jeszcze łyżką słodkiej suszonej papryki. Pieczarki pokroić w plastry i również dorzucić do zupy. Gdy wołowina zmięknie, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać 4 łyżki przecieru pomidorowego. Zupę doprawić solą, pieprzem i w razie potrzeby ostrą papryką i kminkiem.

Tagi: , , ,

Składniki

  • pół kilograma wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 3 ziemniaki
  • 200 gramów pieczarek
  • bulion warzywny lub wołowy
  • papryka suszona
  • kminek
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • olej
Serves 4
Czas przygotowywania: 1 godzina