Zupa ogórkowa z grzanką

Do garnka wrzucamy boczek, marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, odrobinę soli, a do tego pokrojone wcześniej w kostkę ziemniaki i zalewamy wodą. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, wyciągamy boczek, liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela. Dodajemy starte na dużych oczkach ogórki. Gotujemy jeszcze chwilę. Mąkę rozrabiamy z wodą, dodajemy do zupy, a jak się ponownie zagotuje – wlewamy też śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podawać z grzankami.

Tagi: ,

Składniki

  • boczek wędzony
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz cały
  • pieprz mielony
  • sól
  • ziemniaki
  • mąka
  • śmietana słodka 18%
  • ogórki kiszone
  • koperek
Serves 4
Czas przygotowywania: 30 minut