Zupa prykowo-pomidorowa

Do garnka wlać około 2 litry wody. Dodać opłukanie kości ze schabu, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu i kolendry. Razem zagotować i pogotować 60 minut na małym ogniu pod przykryciem. Marchew obrać ze skórki, opłukać i pokroić w słupki (wzdłuż). Dodać do garnka, gotować przez około 15 minut, potem marchew wyjąć, a wywar przecedzić. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na klarowanym maśle. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem podsmażyć. Pomidory opłukać, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do papryki z cebulą i chwilę podsmażyć. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do pomidorów pod koniec smażenia. Do przecedzonego wywaru przełożyć całą podsmażoną cebulę z papryką i pomidorami oraz pokrojoną w kostkę marchew. Całość razem zagotować, pogotować 5 minut, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę ostrej papryki w proszku, bazylii i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Gotową zupkę krem podawać z ryżem.

Tagi: , , , ,

Składniki

  • 25 dag kości ze schabu
  • 20 dag marchwi
  • 20 dag cebuli
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 40 dag czerwonej papryki
  • 40 dag pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 6 ziarenek kolendry
  • sos sojowy ostra
  • papryka w proszku
  • bazylia
  • majeranek
  • sól pieprz
Serves 5
Czas przygotowywania: 1 godzina