Zupa z sałaty zielonej

Obrane ziemniaki pokrój w małe kostki. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Oba składniki wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi gotuj w bulionie pod przykryciem aż będą miękkie. Dodaj przyprawy oraz cukinię pokrojoną w kostkę, gotuj 10 minut, następnie zdejmij z ognia wrzuć posiekaną rzeżuchę i porwaną ręcznie sałatę. Garnek przykryj i pozostaw na 10 minut, następnie wyłów liście laurowe i ziele angielskie dodaj jogurt i wszystko zmiksuj. Dopraw do smaku.

Tagi: , , , ,

Składniki

  • 8 dużych liści sałaty
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • garść rzeżuchy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sos chili
  • sól morska
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
Serves 4
Czas przygotowywania: 15 minut