Żurek wigilijny

Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć lekko rumieniąc, zalać wodą, dodać przyprawy, gotować 6-8 godzin na wolnym ogniu. Następnie połączyć z chlebem pokrojonym w kostkę, wywarem z grzybów, grzybami pokrojonymi w paski, zakwasem, zagotować i doprawić. Przed podaniem dodać pokrojone na cząstki jajka.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Składniki

  • 1,5L wody
  • 30 - 40g suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kromka chleba razowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • zakwas z żytniej mąki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
Serves 5
Czas potrzebny do przyrządzenia żurku wigilijnego: 60 minut.


Skomentuj Przepis

Test antyspamowy:


3 − = jeden